Ríbezľový koláč so snehom
Cesto: 4 žĺtky, 10 dkg práškového cukru, 15 dkg masla, 27 dkg múky, ½ hrubej múky a ½ polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1,5 dcl mlieka
Sneh: 4 bielky, 20 dkg kryštálového cukru
Ríbezľová omáčka: ríbezle, vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti
Ríbezle opláchnite, a nechajte na site poriadne stiecť. Žĺtka oddeľte od bielkov a do žĺtkov pridajte práškový cukor, maslo a poriadne vyšľahajte do peny. Potom pridajte polohrubú múku, hrubú múku a mlieko. Opäť dobre vyšľahajte.
Primiešajte pol prášku do pečiva. Plech alebo inú formu vymažte maslom a posypte hrubou múkou. Cesto rozotrite na plech a poukladajte naň ríbezle. Takto pripravený koláč dajte piecť na 180 stupňov, cca 30 minút.
Pokiaľ sa koláč pečie, do bielkov pridajte cukor a vyšľahajte elektrickým šľahačom do hustej peny. Skoroupečený koláč vytiahnite z rúry, nalejte naň sneh z bielkov, rozotrite a dajte na pár minút dopiecť.
Ríbezľová omáčka: Ak vám ostali ríbezle, pridajte do nich vanilkový cukor, práškový cukor a jemne roztlačte vidličkou. Dajte na koláč.