Makarónový nákyp so šunkou
¼ kg makarónov, 2 PL oleja, 6 vajec, ½ l mlieka, ¼ kg plátkov šunky, 150 g mrazeného hrášku, 60 g strúhaného tvrdého syra, 2 PL strúhanky, 30 g masla, 2 cibule, 400 g hustej paradajkovej šťavy, maslo (margarín) na vymastenie formy, petržlenová vňať, strúhaný muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Makaróny uvarte v dostatočnom množstve osolenej vody podľa návodu na obal.. Zlejte ich a premiešajte s 1 PL oleja. Vajcia rozmiešajte v mlieku, osoľte, okoreňte mletým korením a muškátovým orieškom. Plátky šunky nakrájajte na rezance.
Makaróny, hrášok a šunku premiešajte a dajte do vymastenej nákypovej formy, zalejte vajcovou omáčkou, posypte syrom, strúhankou a obložte plátkami masla. Vložte na 45-60 min. do rúry predhriatej na 200 °C. Nákyp podávajte s paradajkovou omáčkou, pred servírovaním posypte petržlenovou vňaťou.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na 1 PL oleja, vlejte paradajkovú šťavu, osoľte, okoreňte a nechajte prevrieť. Varte pár min.