Fazuľová polievka
konzervu tmavej sterilizovanej fazule, zemiaky, kúsok bôčika alebo prerastanej slaniny, paradajkový pretlak malú konzervu, kocku zeleninového bujónu, petržlenovú vňať, soľ, korenie a rascu podľa chuti
Ako na to:Do hrnca dajte vodu a uvarte v nej kocku bujónu. Keď začne vrieť pridajte scedenú sterilizovanú fazuľu. Nechajte opäť trošku prevrieť.
Časť vody s fazuľou odoberte, rozmixujte, a potom vráťte späť do hrnca. Tým sa polievka zahustí. Potom pridajte pretlak, môžete celý, ale stačí aj menej (záleží od veľkosti hrnca).
V malom kastróliku opražte nadrobno nakrájanú slaninu alebo bôčik (ak pridáte bôčik, treba trošku podliať olejom, pri slanine netreba).
Opraženú slaninu alebo bôčik dajte do hrnca s polievkou. Pridajte petržlenovú vňať nakrájanú na drobno, zemiaky nakrájané na malé kocky a varte kým zemiaky nezmäknú. Potom už len dochuťte korením a soľou.
Podávajte s chlebom alebo samotnú.