Mirabelková marmeláda

Potrebujeme:

1 kg mirabeliek, 500 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej

Ako na to:

Mirabelky sa zle odkôstkovávajú, tak ich dajte celé osušené a umyté do kastróla, popučte rukou a varte asi 20 minút. Dvadsať minút by malo stačiť na správnu hustotu marmelády. Marmeláda by mala byť zatiaľ tekutá.
Cez sito preceďte rozvarené ovocie a odvážte výslednú hmotu. Na každý 1 kg ovocnej šťavy by ste mali pridať 500 g kryštálového cukru. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a dajte ovocnú šťavu späť do hrnca na varenie. Varte ďalších 20 minút.
Správnu hustotu marmelády odhadnete tak, že si kvapnete lyžičkou na malý tanierik, a keď začne marmeláda chladnúť, mala by stuhnúť. Ak netuhne, varte ďalších 5 minút. Varenie by ste nemali predlžovať o viac ako 10 minút, pretože marmeláda stratí na kvalite.
Ak marmeláda tuhne, nalejte ju ešte horúcu cez lievik do pohárov a obráťte poháre dole viečkoma, až pokiaľ vychladnú. Sterilizovať nie je potrebné.

27.07.2008

Podobné recepty