Sladké rožteky
1 kg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 PL kryštálového cukru, 3 dcl oleja, 1 kocku kvasníc, 6 dcl mlieka, 3 žĺtka, štipku soli
Plnka: napr. mleté orechy s cukrom, hrozienka, lekvár, nutellu, mletý mak s cukrom
Do trochy teplého mlieka dáme nakysnúť kvasnice. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a cukrom. V zvyšnom mlieku rozhabarkujeme žĺtky a olej. Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 20–25 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí a vypracujeme z nich bochníky. Každý bochník na tenko rozvaľkáme a nožom rozrežeme na 8 trojuholníkov. Do trojuholníka pri kraji dáme plnku, rožteky zatočíme (dva rohy zahneme za plnku a stáčame k tretiemu rohu) a položíme na vymastený plech. Natrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť na plechu ešte 15 minút.
Vo vyhriatej rúre pečieme približne 25 minút pri 180°C. Hotové rožteky posypeme práškovým cukrom.
Plnka orechová/maková: Pomleté orechy/pomletý mak zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom podľa chuti a zmiešame s horúcou vodou na veľmi hustú kašu.