Jablkový koláč
Cesto: 250 g pol.múky, 125 g Hery, 60 g cukru, 1 vajíčko, škorica, rum
Plnka: 600-800 g jabĺk, kryšt. cukor, škorica, rum, prip. trocha citrónovej šťavy
Posýpka: 50 g hrubej múky, 50 g prášk. cukru, 50 g Hery, 1 vanilínový cukor
Posýpka: Múku s cukrami premiešame a postupne zamiesime heru. Hotovú masu na posýpku odložíme do chladničky ztuhnúť.
Medzitým si pripravíme cesto.
Do misy si pripravíme múku, cukor, heru a vajíčko. Dochutíme cca lyžicou rumu a škoricou. Zo surovín si spracujeme tuhé cesto. Odložíme do chladničky na cca 30 min.
Pripravíme si jablká. Ošúpeme ich a nakrájame na malé kúsky. Ochutíme cukrom, škoricou a rumom, prip. aj troškou citrónovej šťavy. Necháme odstáť.
Pripavíme si formu na pečenie, najlepšie s kruhovým dnom. Podľa potreby ju vymastíme a pomúčime, resp. ju vyložíme papierom na pečenie.
Na jej dno postupným roztlačovaním umiestnime cesto. Kraje "dvihnime" vyššie. Na cesto si navrstvime jablká. Z odloženého cesta "vymodelujeme" okraj, tak nech sú jablká vo vnútri.
Nakoniec dáme na koláč posýpku. Pripravenú zmes rozmrvíme prstami na vrch koláča. Pečieme pri cca 180°C, 30-45 min.