Cuketovo zemiakový nákyp
jeden a pol veľkej cukety, cca 1 kg zemiakov, 3 vajíčka, cca 1 dcl smotany, soľ, zelené korenie, muškátový oriešok a tvrdý syr cca 10-15 dkg
Ako na to:Bielka oddelíme od žĺtkov. Načistenú zeleninu nastrúhame na hrubšie, osolíme, okoreníme zeleným alebo čiernym mletým korením a pridáme trošku nastrúhaného muškátového orieška. Pridáme asi polovicu nastrúhaného tvrdého syra, premiešame, pridáme ešte 3 žĺtka a cca 1 dcl smotany.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho primiešame k cuketovo-zemiakovej zmesi. Misu z jánskeho skla potrieme olejom a vysypeme strúhankou. Zmes tam pomaly navrstvíme, posypeme zvyšným strúhaným, tvrdým syrom a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 150-170 C, približne 40 minút.