Gazdovský pekáč
porcia asi pre 6-8 osôb
krkovička (narezané napácované pláty cca 1 kg), 1 bravčová klobáska 4-6 klačkov, dobre prerastená slaninka (údená alebo oravská), kuracie krídla alebo stehná 4-8 kusov podľa veľkosti, paradajky papriky, 1 pór, jeden bujón, pivo
Na pekáč dáme krkovičku na ňu plátky slaninky a plátky papriky. Podlejeme vodou a do nej rozdrvíme bujón. Prikryjeme alobalom a necháme na rošte asi 3/4 až 1 hod, ale s pravidelnou kontrolou a podlievaním, aby neprihorelo.
Potom odokryjeme a pridáme kuracinu. Na záverečných 20 min dáme do pekáča spolu s nakrájaným pórom, papriku a paradajku. Podlievame občas pivom, asi 3-5 dcl. Môžeme podávať s gréckym šalátom.