Musaka

Potrebujeme:

mleté mäso, zemiaky, baklažán, cibuľu, cesnak, bazalku, oregano, soľ, korenie
Bešamel: maslo, múku, mlieko alebo smotanu, strúhaný syr

Ako na to:

Baklažán nakrájame na kolieska a na troške oleja opražíme z oboch strán a odložíme. Mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme oregano, prípadne iné korenie podľa vlastnej chuti. Medzitým si nakrájame zemiaky na plátky (ako baklažán) a buď ich krátko vypražíme, alebo klasicky uvaríme v osolenej vode.
Uvaríme klasický bešamel: Rozpustíme maslo, pridáme múku, opražíme a zalejeme mliekom. Ochutíme soľou, korením a bazalkou, príp. muškátovým orieškom.
A začíname vrstviť: Pekáč trošku vymastíme, ak je kvalitný, ani netreba mastiť, keďže v mäsku aj v baklažáne je oleja dosť. Naspodok dáme baklažán, potom zemiaky, mäso, znovu zemiaky a celé prikryjeme baklažánom. Vrch polejeme bešamelom. Dáme zapiecť, chvíľu pred dopečením postrúhame syr a dopečieme.

21.11.2008

Podobné recepty