Štedrovečerná kapustnica
3/4 kg kyslej kapusty, 2 hrste sušených hríbov, 10 sušených sliviek, 2 zemiaky, 1/4 kg údeného mäsa, 1/4 kg klobásy, 2 PL masti, 2 PL hladkej múky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL mletej červenej papriky, soľ a cukor podľa chuti
Ako na to:Huby preberte, umyte a na 20 min. namočte v studenej vode. Kapustu pokrájajte, ak je veľmi kyslá, prepláchnite ju vodou.
Mäso umyte a uvarte do polomäkka. Kapustu vložte do hrnca, zalejte vývarom z mäsa, pridajte huby aj s vodou, pokrájanú klobásu, zemiaky a mäso. Podľa potreby dolejte vodou. Uvarte takmer do mäkka.
Na horúcej masti orestujte pokrájanú cibuľu, pridajte posekaný cesnak, múku a opražte. Poprášte múkou, premiešajte, zalejte studenou vodou, zvarte a potom rozšľahajte metličkou. Vlejte do kapustnice a varte asi 5 min. Môžete zahustiť smotanou.
Tip: Kapustnica je dobrá aj bez zápražky.