Grilované kurčatá so šampiňónovou omáčkou

Potrebujeme:

2 malé kurčatá, 30 g masla, olej na potretie grilu, 1 PL dijonskej horčice, 15 g strúhanky, viazanička žeruchy, mleté čierne korenie, soľ, , Šampiňónová omáčka:, 150 g šampiňónov, 60 g masla, 4 PL polosuchého bieleho vína, 4 PL0 bieleho vínneho octu, 2 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 1½ PL dijonskej horčice, 15 g múky, 375 ml kuracieho vývaru

Ako na to:

Nožnicami na hydinu vystrihnite a odstráňte chrbticu kurčiat. Odstráňte konce krídel a strmienok. V koži medzi stehnom a prsnou kosťou vykrojte otvor a pretiahnite ním nohu. Grilovacou ihlou prepichnite kurča od jedného krídla po druhé. Ďalšiu ihlu veďdte cez stehná.
Na panvici roztopte maslo a polovičkou z neho natrite kurčatá. Potom ich osoľte a okoreňte. Kurčatá položte na gril, ktorý ste potreli olejom. Grilujte 15 min., počas grilovania ich ešte raz natrite maslom. Z druhej strany grilujte 10 min. Kurčatá znova obráťte, natrite horčicou a posypte strúhankou. Grilujte ešte asi 10 min. domäkka.
Kurčatá upravte na taniere. Ozdobte žeruchou a polejeme trochou omáčky. Zvyšok omáčky podávajte zvlášť. Podávajte s hranolkami.

Šampiňónová omáčka: V plytkej mise roztlačte vidličkou maslo, pridajte k nemu múku a dobre vymiešajte. V rajnici roztopte polovicu zvyšného masla, pridajte nakrájané šampiňóny a duste 3 - 5 minút domäkka. V inej rajnici roztopte ostatné maslo a dajte doň šalotku s cesnakom a opražte domäkka. Pridajte víno s octom a pomaly varte. Primiešajte horčicu, vývar, dusené šampiňóny a 5 min. povarte. Do vriacej omáčky pridávajte po kúskoch maslo, rozmiešané s múkou. Keď omáčka zhustne, podľa chuti ju osoľte a okoreňte.

03.03.2006

Podobné recepty