Krémová polievka z červenej repy
3 ks červenej repy, 3 ks zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 1 mrkva, 1 petržlen, 3dcl mlieka, olej, voda, mletá rasca, soľ, muškátový orech
Na posypanie: strúhaný syr, petržlenová vňať
Očistenú mrkvu, červenú repu a petržlen nastrúhame na hrubšom strúhadle. Cibuľu a zemiak nakrájame nadrobno. Do hrnca nalejeme olej, a keď je rozpálený orestujeme nakrájanú cibuľku do sklovita.
Do orestovanej cibuľky pridáme nastrúhanú zeleninu a aj nakrájané zemiaky a necháme v hrnci chvíľu restovať. Po cca 2 minútach zalejeme zeleninu vodou, ale nie doplna. Pridáme 3 dcl mlieka a povaríme, kým nie je zelenina úplne mäkká.
Keď zelenina zmäkne, polievku dochutíme soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a trochou mletej rasce.
Po dochutení, polievku zmixujeme ponorným ručným mixérom do krémova. Do vymixovanej polievky vlejeme podľa uváženia ešte vody, necháme prejsť varom, napokon dochutíme a podávame.
Pred podávaním nastrúhame do teplej polievky trvdý syr a posypeme petržlenovou vňaťou.