Parené buchty
400 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 1 žĺtko, mlieko podľa potreby, 1,5 dcl oleja, soľ
Kvások: 30 g droždia, 2 lyžičky kryšt.cukru, 1,5 dcl mlieka
Plnka: slivkový lekvár
Na posypanie: kakao alebo granko zmiešané s cukrom a roztopeným maslom
Najskôr si spravíme kvások. Do misy s múkou pridáme vykysnutý kvások, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 1,5 dcl oleja. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozváľkáme a vykrojíme štvorce, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Urobíme bochníčky, ktoré nám budu ešte kysnúť, kým pôjdu do hrnca. Keď zovrie voda, dáme do hrnca (páraka) trochu vymastený parák, uložíme naň 4 buchty, dáme pokrievku a varíme 9 minút.
Medzitým roztopíme maslo, kakao a zmiešame s cukrom. Zmesou nakoniec polejeme buchty.