Nivové slimáčiky
300 g hrubej múky alebo polohrubej, 200 g hladkej múky, 250 g Flóry môže byť aj maslo alebo Palmarín, 20 g kvasníc, 100 ml mlieka, 1 kocku cukru, 2 balenia nivy alebo môžete použiť 150 g údeného syra alebo iného tvrdého syra (z toho 100g do cesta a 50 g na posypanie), 2 lyžičky soli, 1 vajce na potretie
Ako na to:Zo všetkých prísad a z kvásku vypracujeme cesto v mixéri alebo ručne s vareškou. Necháme na teplom mieste dobre vykysnúť. Spravíme si 3 bochníky a každý postupne rozvaľkáme a rozrežeme na 16 alebo viac dielikov.
Dieliky od širšieho konca zvinieme, poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme syrom, môžeme aj posoliť a upečiem do ružova. Pečieme pri teplote 175-180 C.