Balkánsky plameň
400 g bravčového mäsa (stehno alebo aj karé), 60 g údenej slaniny, 1 cibuľu, 1 pohár leča, 3 strúčiky cesnaku, feferónku alebo baraní roh, kečup, soľ, mleté čierne korenie, chili korenie, kápiu, petržlenovú vňať, 100 g šampiónov
Ako na to:Mäso umyjeme, očistíme, pokrájame na hrubšie rezance. Slaninu nakrájame na kocky. V hrnci alebo hlbšej panvici opražíme kocky slaniny. Pridáme osolené a okorenené mäso a za stáleho miešania opečieme do biela. Pridáme mletú papriku, chili korenie (príp. pálivú papriku). Podlejeme trochou vody a dusíme domäkka.
Keď je mäso takmer mäkké, pridáme cibuľu, cesnak, feferónku (alebo baraní roh), šampióny ak máte a lečo. Pridáme ešte 2 lyžice kečupu. Ak je to málo pálive, dochutíme. Povaríme do mäkka a odstavíme.
Podávame s ľubovoľnou prílohou.