Švédsky krupicový nákyp
1 l mlieka, 150 g detskej krupice, 2 vanilkové cukry, 150 g cukru, štipka soli, 2 vajcia, 3 PL masla alebo margarínu, 1 pohár zaváraného ovocia, 1 čajová lyžička mletej škorice, za hrsť mletých vlašských orechov
Ako na to:Uvaríme krupicu z uvedených prísad. Do mierne vychladnutej krupice pridáme žĺtka s maslom. Bielka dotuha vyšlahame a ideme vrstviť.
Nalejeme prvú polovicu, dáme ovocie a prikryjeme druhou časťou a znova obložíme ovocím. Na vrch nakrájame maslo a rovnomerne rozložíme na vrch. Zvyšný cukor premiešame so škoricou a posypeme nákyp.
V rúre pečieme do zlatista a tesne pred dopečením posypeme orechmi. Necháme stuhnúť 3-4 hodiny v chladničke. Podávame poliate kompótovou šťavou.