Írsky čajový koláč
500 g hrozienok, 250 g sušených sliviek, 250 g sušených marhúľ, hrnček hnedého cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 hrnček silného čierneho čaju, 2/3 hrnčeka brandy, 4 rozšľahané vajcia, 3,5 hrnčeka polohrubej múky, prášok do pečiva, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička mletého muškatového orieška, pol lyžičky mletého nového korenia, pol hrnčeka brandy zvlášť na poliatie
Ako na to:Pripravíme si sušené ovocie, ktoré nakrájame na drobné kúsky a dobre prepláchneme pod tečúcou vodou. Tiež si pripravíme horúci čierny čaj.
Do väčšej misy vložíme prepláchnuté sušené ovocie, zalejeme ho hrnčekom horúceho čaju a prilejeme 2/3 hrnčeka brandy.
Tiež pridáme hrnček hnedého cukru a 2 lyžice citrónovej šťavy. Premiešame, zakryjeme a necháme 1 hodinu postáť.
V miske si rozšľaháme 4 vajcia. Po hodine pridáme do misy s ovocím vajcia, premiešame a pridáme múku s kypriacim práškom a hnedé korenie. Dobre celú zmes premiešame.
Cesto vlejeme do formy a pečieme pri 150 C do zlatista. Ešte za tepla prelejeme zvyšným brandym.