Sedliacka krúpková polievka
krúpy asi jeden hrnček ( krúpy č.7), tuk, cibuľa, zeler, mrkva, petržlen, zemiaky, múka hladká, smotana kyslá 16%-ná, mleté čierne korenie, soľ, polievkové korenie, vegeta, voda-vývar
Ako na to:Umyté krúpy uvaríme vo vode do mäkka, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Pripravíme si zeleninu. Na tuku opražíme cibuľku, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Za stáleho premiešavania nalejeme vlažnú vodu alebo vývar a uvedieme do varu.
Varíme aspoň 20 minút.
Zápražka: Dochutíme korením a soľou a krátko povaríme. Rozmixujeme alebo precedíme cez husté cedidlo. Pridáme nastrúhanú zeleninu, zemiaky a uvarené krúpy. Povaríme, kým zemiaky nie sú skoro uvarené a zjemníme rozšľahanou smotanou (bez múky). Ešte krátko povaríme, dochutíme a podávame.