Šípkový džem
1 kg šípok, 3-4 dcl vody, 250g želírovacieho cukru alebo diétneho želírovacieho cukru
Ako na to:Šípky treba poumývať, a potom z nich odrezať vrchnú tmavú čiapočku, a aj spodnú stonku. Šípky dajte variť spolu s vodou, tak aby boli zakryté, možno budete musieť priebežne dolievať viac vody. Varte aspoň hodinu, kým nie sú mäkké.
Potom ich popučte, napr. pučítkom na zemiaky, aby sa lepšie pasírovali. Po popučení ich nechajte cca hodinku vychladnúť. Potom pasírujte cez nerezové sitko. Po pasírovaní ostane šťava zo šípiek. Tú dajte naspäť variť do hrnca, pridajte všetok cukor a varte na stíšenom plameni, kým nezačne jemne bublať. Po piatich minútach je treba kvapnúť trošku džemu na tanierik, ak pekne stuhne je hotový. Ak nemá dostatočnú hustotu pridajte trošku kyseliny citrónovej.
Džem nalejte hneď za horúca do fľaše, zašrobujte a postavte hore dnom a nechajte tak, až kým nevychladne.