Cibuľový koláč
1 plátok lístkového cesta, 6 obdĺžnikov syra, 500 ml šľahačky, 4 veľké cibule, 6 vajec, 300 g údeniny, 150 g strúhaného syra, tuk na vymastenie formy, soľ, čierne korenie, provensálske korenie
Ako na to:Koláčovú formu vymastíme tukom a dno a do strán do výšky 2 cm. Vložíme rozváľkané lístkové cesto. Cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
Očistenú cibuľu a údeninu nahrubo nasekáme a poukladáme do formy. Posypeme provens.korením.
Šľahačku zohrejeme, nevaríme v hrnci a rozpustíme v nej syr. Necháme vychladnúť a do zmesi rozšľaháme vajce. Osolíme a okoreníme.
Nalejeme do formy. Povrch koláča posypeme strúhaným syrom, okraje cesta prehneme dovnútra. Pečieme podľa toho kým je šľahačka tekutá, v stredne vyhriatej rúre.