Cvikla
cvikla, korenie: rasca, fenikel, aníz, klinčeky, celé čierne korenie
Nálev: 3 a pol litra vody, 1 liter octu, 500 g kryštálového cukru, 100 g soli, 4 bobkové listy, 10 ks nového korenia, 4 klinčeky
Dôkladne umytú cviklu varíme až do zmäknutia (aj so šupkou). Po uvarení scedíme a necháme vychladnúť. Cviklu olúpeme (ide to skoro samo)a pokrájame na kocky. Pokrájanú cviklu vložíme do umytých pohárov. Na vrch pridáme trochu rasce, feniklu, anízu, čierneho korenia a klinčekov.
Pripravíme si nálev: Suroviny určené na nálev premiešame a 10 minút povaríme.
Ešte teplým nálevom zalejeme pripravenú cviklu. Poháre uzavrieme a sterilizujeme (sterilizujeme 7 dcl poháre nad parou 25 minút).