Mešce s prekvapením alebo šampiňóny plnené mäsom
10 väčších šampiňónov, lístkové cesto, 150 g mletého bravčového mäsa (najlepšie z pliecka), 2 PL mletých vlašských orechov, 2 vajcia, mleté biele korenie, soľ, 1 PL nasekaných byliniek, 1 vajce na potretie
Ako na to:Do misky dáme mleté mäso, 2 PL mletých orechov, biele korenie, soľ, 1 PL nasekaných byliniek (napr. petržlenovú vňať, rozmarín, bazalku, pažítku, estragón, oregano, majoránku...) a 2 vajcia. Všetko spolu premiešame.
Očisteným a umytým šampiňónom ulomíme nožky tesne pri klobúku a klobúky naplníme mäsovou zmesou. Vyváľkané lístkové cesto rozdelíme na štvorce a do stredu každého posadíme naplnený klobúk.
Okraje štvorcov potrieme rozšľahaným vajcom, zabalíme ich ako mešce, uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlata, okolo 30 minút pri 200°C.