Tvarohový ovocný dezert na spôsob tiramisu

Potrebujeme:

300 g drobného ovocia resp. jahôd, 2 PL práškového cukru na zasypanie ovocia, rum, 500 ml plnotučnej šľahačkovej smotany 33%, 200 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu alebo mascarpone, 20 g želatíny (nie želé!) + 2 dcl mlieka, piškóty dlhé alebo guľaté podľa formy, forma na biskupský chlebíček resp. srnčí chrbát, potravinárska fólia

Ako na to:

Potrebujete tri misy: jednu na ovocie, jednu na šľahačku a jednu na tvaroh. Ak použijete ovocie mrazené, nechajte ho dobre rozmraziť (nie rýchlo, aby nestratilo veľa šťavy, najlepšie bude, ak ho rozmrazíte deň dopredu v chladničke). Scedené odkvapkané ovocie dajte do misy a prisypte asi 2 PL práškového cukru, aby sa trocha presladilo a premiešajte ho s 2 PL rumu (ak budete robiť dezert pre deti, nepoužite rum). Do pol litra plnotučnej šľahačkovej smotany dajte 2 vanilkové cukry a 20 g práškového cukru a vyšľahajte tuhú šľahačku. Práškový cukor odsypte z celkového množstva 200 g, zbytok cukru dajte do tvarohu. V ďalšej mise vyšľahajte šľahačom tvaroh so zbytkom cukru do peny. Do 1 dcl mlieka dajte napučať želatínu. Všetky krémy opatrne spojte do jedného, do šľahačky pridávajte tvaroh a želatínu, miešajte pomaly, nie šľahačom. Miešajte, pokiaľ sa krém úplne nespojí. Do hotového krému opatrne vmiešajte asi polovicu ovocia, jemne premiešajte, ale tak aby sa biely krém nesfarbil. Ak použijete srnčí chrbát, budete potrebovať 2 formy. Na dno foriem dajte potravinársku fóliu, začnite vrstviť - najprv krém, na to piškóty, pokvapkajte ich rumom, obložte ovocím, a znova krém,... Krém dajte do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín, ideálne je, ak dezert pripravíte deň dopredu. Krém potom možete dať aj do pohárov na vysokých stopkách, pokvapkajte likérom a podávajte.

14.07.2008

Podobné recepty