Hruškový koláč s plesňovým syrom
Cesto: 200 g hladkej múky, 100 g masla, 1 vajce, 1 ČL soli
Vrch: 2 hrušky, 100 g plesňového syra, 150 až 200 ml sladkej smotany, 2 vajcia, muškátový orech, čierne korenie, soľ
Maslo necháme mierne roztopiť (tak 15 sekúnd v mikrovlnke), pridáme ho k múke, potom 1 vajíčko a soľ. Vypracujeme cesto a vyváľkame ho. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a na ten rozprestrieme cesto.
Ďalej si prichystáme zálievku. Smotanu rozmiešame s 2 vajíčkami, okoreníme farebným alebo čiernym korením. Potom si nastrúhame muškátový orech.
Dáme predhrievať rúru na 200 stupňov. Medzitým si ošúpeme hrušky a nakrájame ich na plátky. Na cesto poukladáme hrušky a na tie rozmrvíme plesňový syr. Zalejeme zálievkou a dáme piecť do predhriatej rúry (200 stupňov) na cca 25-30 minút.