Zakepkaná brokolica (karfiol) so šunkou a syrom
800 g brokolice (karfiolu), 2 strúčiky cesnaku, 4 vajcia, 125 ml smotany na šľahanie, 50 g nastrúhaného syra, soľ, mleté biele korenie, 200 g šunky
Cesto: 125 g rastlinného tuku, 250 g hladkej múky, 1 vajce, štipku cukru, štipku soli
Brokolicu (karfiol) dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou a rozoberieme na ružičky. Povaríme 5 minút v pol litri osolenej vody s dvoma stúčikmi cesnakmi. Potom scedíme a necháme dobre odkvapkať.
Z múky, rastlinného tuku, vajíčka, štipky soli a cukru vypracujeme vláčne cesto. Vyvaľkáme ho na tenko a vložíme do zapekacej formy, pritom vytvarujeme okraj.
Asi 10-15 min necháme predpiecť v rúre. Smotanu na šľahanie rozšľaháme so 4 vajcami a strúhaným syrom. Osolíme a okoreníme mletým bielym korením.
Šunku pokrájame na tenké pásiky. Predvarenú brokolicu (karfiol) poukladáme na predpečený korpus a posypeme šunkou. Zalejeme vaječno-smotanovou zmesou a pečieme v rúre pri 200C asi 20 min.