Domáca živánska
Zemiaky, klobásu (podľa chuti napr. udenú, špekáčky), cibuľu, slaninu (gazdovskú alebo oravskú), čerstvé paradajky, čierne korenie, vegetu, mletú červenú papriku, diabolskú zmes, grilovacie korenie, korenie na americké zemiaky, paprikovú pastu alebo gulášovú pastu, rascu
Ako na to:Zemiaky, cibuľu, klobásu, paradajky, slaninu nakrájame na kolieska, dáme do veľkej misy a posypeme koreninami. Zmes dôkladne premiešame a necháme odstáť cca 30 min.
Po odstatí zmes vysypeme na plech (napr. alobalovú tácku) a na vrch poukladáme na tenko nakrájané paradajky. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na cca 1,5 h.
Pred dopečením alobal odstránime a necháme ešte zvrchu zapiecť cca 10 min. Popritom môžeme zmes premiešať lyžicou.