Kurací špíz na mede
250g kuracích pŕs, 160 g prerastanej alebo oravskej slaninky, 2 väčšie cibule
Marináda: 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu dezertného vína, 1 lyžičku cukru, 1/2 lyžičky vegety, 1 lyžičku mletého zázvoru, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
Zmes na potieranie: 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice medu
Kuracie prsia nakrájame na stredné kúsky cca 3 cm. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Vložíme do nej mäso a necháme cca 3 hodiny odstáť v chlade.
Slaninku narežeme na malé kúsky, cibuľu na mesiačiky alebo na kolieska. Na kovové alebo drevené špajdle napichujeme striedavo marinované mäso, cibuľu a slaninku. Takto pripravené špíze grilujeme v rúre resp. na grile. Počas grilovania potierame medovou zmesou (tú vyrobíme vymiešaním sójovej omáčky a medu) a priebežne otáčame.
Ugrilované špíze podávame s ryžou, prip. zemiakmi.