Šošovicová polievka I
10 PL šošovice, 3 zemiaky, 1 veľká cibuľa, 2 mrkvy, 3 PL oleja, 2-3 bobkové listy, 1, 5 dl zeleninového vývaru, 2 páry párkov, 2 PL octu, 4 PL kyslej smotany, petržlenová vňať, štipka soli, soľ
Ako na to:Šošovicu preberte, umyte a namočte na 4 hodiny do studenej vody. Potom k nej pridajte bobkový list a varte 20 min.
Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu, zemiaky, mrkvu, osoľte a poprášte korením. Zalejte vývarom a 15-20 min. varte. Vlejte do šošovice a zvarte. Pridajte ošúpané, pokrájané párky, ochuťte soľou, cukrom, korením a octom.
Podávajte na tanieroch ozdobené 1 PL smotany.