Rýchla hrnčeková knedľa
200 ml mlieka, 200 g hrubej múky, soľ, 1 vajce, 1 žemľa, 10 g masla, masť alebo smetol na hrnčeky
Ako na to:Najprv si žemľu (rožky) pokrájame na kocky a opražíme na masle do zlastista. V mlieku rozmiešame múku, trochu soli, žĺtok a spolu dobre vypracujeme, je to podobné cesto ako na palacinky. Do tejto hmoty pridáme opraženú žemľu a tuhý sneh z bielka.
Hrnčeky vymastíme smetolom alebo masťou, naplníme ich asi do 3/4 cestom, vložíme do vriacej vody, nech je tá vriaca voda aspoň tak 2 cm pod okraj hrnčeka, prikryjeme a varíme asi 1/2 hodiny. Pichnutím špáradla zistíme, či sú knedle uvarené, potom z vody vyberieme šálky a knedle z hrnčekov vyklopíme.