Šošovicová polievka s tekvicou
½ kg koreňovej zeleniny do polievky, 1 cibuľa, ¼ kg klobásy, 4 PL oleja, ¼ kg šošovice, 1 l mäsového vývaru, ½ kg tekvice, 3 PL octu, 1 PL cukru, 1 PL karí korenia (zarovnaná), mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Šošovicu zalejte vodou a cez noc nechajte napučať. Zeleninu a cibuľu ošúpte, nakrájajte, šošovicu zlejte. Vývar pripravte podľa návodu na obale. Klobásu nakrájajte na plátky. V hrnci zohrejte 2 PL oleja, pridajte klobásu, opražte, vmiešajte cibuľu, zeleninu, šošovicu, zalejte vývarom a varte asi 50 min. Tekvicu ošúpte, vyberte jadierka, nakrájajte na kocky, na panvici zohrejte 2 PL a opečte. Prilejte ocot a prisypte cukor. Tekvicu duste pár minút, vmiešajte do polievky, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte soľou a mletým korením.