Plnené bravčové mäso na sladkokyslo
1, 5 kg bravčového mäsa, 200 g marhuľového kompótu, 1 PL horčice, 3 cibule, 20 g masla, 2 citróny, 2 karotky, 50 ml octu, 50 ml mäsového vývaru, 1 PL maizeny, cukor, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Rúru predhrejte na 180 °C. Mäso očistite, umyte, osušte a ostrým nožom doňho narežte otvor. Kompót sceďte, nechajte odkvapkať a nadrobno nakrájajte. V miske zmiešajte ovocie, horčicu, korenie a jednu nakrájanú cibuľu. 2/3 plnky dajte do otvoru, ktorý uzatvorte drevenými špáradlami. Mäso z každej strany osoľte a okoreňte. V pekáči zohrejte maslo, mäso z každej strany prudko opečte. Citróny umyte pod horúcou vodou, prekrojte na štyri časti tak, aby sa ešte držali pohromade a vložte k mäsu do pekáča. Zvyšné cibule ošúpte a podobne prekrojte na štyri časti. Spolu s očistenou a nadrobno nakrájanou karotkou dajte do pekáča, podlejte octom a vývarom, ktorý ste pripravili podľa návodu na obale. Pekáč vložte do predhriatej rúry, prikryte a duste asi 2 hod. Odkryte, mäso potrite zvyšnou plnkou a pečte ešte 30 min. Mäso vyberte, výpek nechajte zovrieť, maizenu nahladko rozmiešajte v troche vody, vlejte, nechajte prevrieť a zahustite. Podľa potreby zahustite soľou, korením a cukrom.