Gyros

Potrebujeme:

600 g kuracích alebo bravčových rezňov, 2 cibule, 3 papriky (žltá, červená, zelená), 10 stredných šampiňónov, korenie Gyros alebo 1 ČL mletej červenej papriky, 1 ČL oregána, trocha čierneho mletého korenia, trocha drvenej rasce, soľ, 1 strúčik cesnaku, 2 PL oleja
Omáčka: 1 kelímok bieleho jogurtu, 1 kelímok kyslej smotany, 1 veľkú uhorku, pažítka, korenie Tzatziky alebo 1 strúčik cesnaku, mäta, citrónová šťava, soľ, korenie

Ako na to:

Mäso nakrájame na krátke a úzke prúžky. Do misky dáme olej a 2 ČL korenia gyros zmiešame, pridáme mäso a necháme stáť asi 2 hodiny. Medzitým si nakrájame huby a zeleninu na tenké plátky. Rozpálime panvicu bez tuku a sprudka za stáleho miešania opečieme mäso. Na druhej panvici na troške oleja orestujeme zeleninu, a potom ju pridáme k mäsu. Podlejeme asi 1 dcl vody a necháme dusiť. Keď je všetko hotové dochutíme soľou a korením a 1 ČL oregána. K hotovému jedlu podávame hranolky, americké zemiaky alebo biely chlieb.
Omáčka: Uhorku očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s jogurtom a kyslou smotanou. Pridáme korenie Tzatziky a nadrobno nakrájanú pažítku. Podávame vychladené.

13.07.2008

Podobné recepty