Kráľovský karfiol
1 menšia ružica karfiolu, 2 dkg masla, ¼ l smotany, 8 žĺtkov, 1 ČL citrónovej šťavy, 3 dkg masla, 1 kg nových zemiakov, drvená rasca, zelená petržlenová vňať, soľ
Ako na to:Očistený karfiol dajte do teplej vody s 2 dkg masla a 6 min. povarte. Uvarený sceďte a dajte na misu. Zatiaľ dajte variť do teplej vody očistené, oškrabané zemiaky s trochou rasce, zelenou petržlenovou vňaťou a soľou. Uvarené sceďte, narovnajte okolo karfiolu a polejte omáčkou.
Omáčka: V smotane rozmiešajte žĺtky a hrnček s ňou postavte do väčšej nádoby s vriacou vodou. Omáčku stále miešajte a keď už zhustla, pridajte do nej maslo a citrónovú šťavu.
TIP: Vodu zo zemiakov a z karfiolu môžete použiť k príprave chutnej polievky.