Kysnutý jablkový koláč s ricottou
Cesto: 500 g polohrubej múky, 1/2 kocky kvasníc, 1 vajíčko, citrónová kôra z 1 citróna, 100 g roztopenej Hery, 250 ml vlažného mlieka, 3 štipky soli, 3 lyžice práškového cukru
Plnka I: 250 g ricotty, 2 vanilkové cukre
PlnkaII: 250 g mletého maku, cca 1 až 1,5 dcl horúceho mlieka, cukor podľa chuti
Plnka III: 7-8 ks veľkých jabĺk, cukor podľa chuti, 1 škoricový cukor, mandľové lupienky na ozdobu
Z asi 1dcl vlažného mlieka, štipky soli, lyžičky cukru, múky a kvasníc spravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s ostatnými surovinami na cesto a na teplom mieste necháme nakysnúť.
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie a prenesieme na plech. Ricottu vymiešame s cukrom a nanesieme na cesto. Pomletý mak ocukríme podľa chuti a zalejeme vriacim mliekom. Makovú plnku rozotrieme na ricottu.
Jabĺčka ošúpeme a na hrubšom strúhadle postrúhame. Pridáme k nim cukor, kto chce môže aj hrozienka a zamiešame. Jablkovú plnku navrstvíme na makovú a vrch posypeme škoricovým cukrom. Posypeme mandľovými lupienkami, môžeme aj nasekanými orieškami a dáme piecť do rúry na cca hodinu.