Marhuľový koláč s posýpkou

Potrebujeme:

mrazené marhule (prip. iné ovocie), 300 g polohrubej múky, jeden prášok do pečenia, 4 vajcia, citrónová kôra, 2 PL mandľového likéra (alebo rumu), 150 g Palmarínu, 150 g práškového cukru, 1-2 dcl mlieka
Na posýpku: 100 g hrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 2 sáčky vanilínového cukru, 100 g masla

Ako na to:

Dám si na sitko ovocie aby z neho stiekla prebytočná voda alebo šťava, posypeme ho 1 sáčkom vanilínového cukru a ešte 2 PL kryštálového cukru a trochou škorice.
Palmarín si dáme roztopiť v mikrovlnke, aby sa ľahšie mixoval so surovinami. Všetky suroviny okrem mlieka a ovocia, vložíme do misy a mixujeme. Pri konci prilievam vlažné mlieko a vznikne z toho také redšie penisté cesto. Nezabudnite na strúhanú citrónovú kôru tá je dôležitá. Cesto vylejte na plech.
Odkvapkané a pocukrované ovocie ukladáme a trocha pritlačíme do cesta dolu šupkou. Medzitým si pripravím posýpku z hrubej múky cukru, vanilínového cukru a nastrúhame do toho studené maslo. Potom rukami hnietime a šúchame, aby vznikla sypká zmes.
Rovnomerne rozsypeme na koláč, ktorý potom dáme piecť. Upečieme do zlatista a ešte za horúca posypeme práškovým cukrom.

01.08.2008

Podobné recepty