Špenátové gnocchi
Gnocchi: 1 bal.mrazeného špenátu, 1 ricottu (prip. tvaroh bez hrudiek), 1 celé vajíčko, 1 žĺtko, 100 g hladkej múky, 2-3 PL strúhaného syra, 1/2 KL alebo podľa potreby soľ, trošku bieleho korenia, muškátový orech
Posýpka: 250 ml kyslej smotany, strúhaný syr podľa chuti cca 200 g, 2 strúčiky cesnaku, maslo na vymazanie zapekacej misy
Zo špenátu dobre vymačkajte vodu, nech je taký suchší. Pridajte tvaroh, vajíčka, múku, korenie, strúhaný syr. Dobre premiešame a vytvarujeme gnocchi (cesto je trošku lepkavejšie, takže doporučujeme tvarovať lyžičkou).
Dáme variť vodu a pridáme trošku soli. Do vriacej vody dáme polovičku gnocchov a varíme. Keď vyplavú ešte ich povaríme cca 2-3 minúty a vyberieme.
Zapekaciu misu vymažeme maslom. Uvarené gnocchi dáme do vymazanej zapekacej misy a premiešame. Pridáme smotanu, cesnak, strúhaný syr, premiešame a dáme na gnocchi. Rúru zohrejeme na 220 °C a pečieme do zlatista, cca 20 minút.