Mikuláš z lineckého pečiva
Cesto: 400 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, kôra a šťava z 1 citróna, 2 žĺtka, 110 g Hery, 110 g bravčovej masti
Ako na to:Múku preosejeme, pridáme práškový, vanilkový cukor a dobre premiešame. Pridáme heru, masť, žĺtka, kôru a šťavu z citróna a rukou vymiesime cesto.
Cesto dáme odpočinúť do chladničky na cca 30-45 minút. Vychladené cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme kolieska na Mikulášovu hlavu.
Dáme na plech a pečieme na cca 175 °C do ružova. Upečené, vychladnuté koláčiky zliepame pikantným džemom a potom ich zdobíme podľa vlastnej fantázie.