Cibuľový sós

Potrebujeme:

cibuľe asi 5-6 väčších, smotana na varenie (prip. mlieko), olej, hladkú múku, soľ, kryštálový cukor

Ako na to:

Cibuľu nakrájame na drobno, dáme na olej. Jemne osolíme a opražíme mierne do sklovita - nesmie sa pripáliť. Cibuľa pustí trocha šťavy. Nasypeme na ňu kryštálový cukor, cca 7 a viac PL. Zamiešame, kým sa cukor rozpustí.
Na cukrovú cibuľu nalejeme smotanu na varenie, ak nemáme môže byť ak mlieko, podľa potreby cca 0,5 - 0,7 litra. Zamiešame a necháme zovrieť. Na zahustenie použijeme hladkú múku, ktorú si rozhabarkujeme v malom množstve mlieka alebo vody. Pomaly pridáme a omáčku necháme prevrieť. Povaríme asi 3 - 5 min. Nakoniec odstavíme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom na hladko. Dochutíme soľou a cukrom na nas jazycek.
Najlepšie je podávať s vareným hovädzím mäsom z polievky a zemiakovou kašou.
Podobne sa môže urobiť tento sós aj z jabĺk, červených ríbezlí, chrenu.

19.08.2008

Podobné recepty