Mramorový koláč
250 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, 240 g cukru múčka, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, kakao
Krém: 2 šľahačky, 2 čokolády na varenie, stužovač šľahačky
Ušľaháme bielka s polovicou cukru (120 g). V druhje mise šľahajte žĺtka s ďalšími 120 g cukru. Môžete pridať vanilkový cukor. Postupne prilievajte olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodou. Nakoniec vmiešajte sneh.
Tretinu cesta dáme späť do nádoby, kde sme šľahali bielka a pridáme kakao. Do vymazanej formy striedavo kladieme cesto po lyžiciach. Dáme na stred formy jednu lyžicu tmavú a na to dve lyžice svetlého cesta. Takto stále opakujeme až do spotrebovania celého cesta. Nemiešame.
Pečieme vo vyhriatej rúre na strednú teplotu. Po upečení koláč ihneď vyklopte, tým sa bublina, ktorá sa môže v strede vytvoriť, vyrovná.
Krém: Nalámeme čokoládu do šľahačky a zahrejeme, postupne miešame. Necháme vychladnúť, a potom vyšľaháme so stužovačom.
Koláč rozkrojíme dvakrát, na spodné dáme marmeládu a banány na kolieska (nemusí byť), na horné krém. Celý koláč potom polejeme čokoládou alebo ozdobíme inak podľa vlastnej fantázie.