Šomlo halušky
Cesto: 6 vajec, 120 g cukru, 120 g polohrubej múky, citrón
Vanilkový krém: 2 vajcia, 50 g cukru, 1 lyžicu polohrubej múky, ½ l mlieka, 10 g masla, vanilkový lusk prípadne vanilkový cukor
Čokoládová poleva: 100 g cukru, 2 PL kakaa, 5 lyžíc vody, maslo
1,5 dcl rumu, 60 g mletých vlašských orechov, 60 g hrozienok v rume, broskyňový lekvár, šľahačku
Bielka vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 min.
Žĺtka vymiešame s cukrom pridáme mlieko, maslo a varíme kým krém nezhustne. Vanilkový lusk rozrežeme pozdĺžne vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.
Z cukru, masla, kakaa a trošku vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na 3 kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechmi, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechmi potrieme džemom a polejeme čokoládou.
Hotový koláč necháme asi 1 deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.