Perníková hviezda

Potrebujeme:

75 g medu, 20 g masla, 75 g cukru, lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, 1 vajce, 170 g polohrubej múky, 30 g mletých mandlí alebo orechov alebo arašidov s hrozienkami, 2 lyžičky kakaa, 2 lyžičky perníkového korenia, 3 lyžice mandľových lupienkov, 1 pomaranč
Na potretie: 3-4 lyžice marhuľového lekváru, 1 varová čokoláda a asi 100 g Cery
Na posypanie: za hrsť posekaných orechov.ň

Ako na to:

Med, maslo a cukor zohrejeme na ohni za stáleho miešania, až sa všetko neroztopí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Štipku soli a prášok do pečiva rozmiešame v hrnčeku s 3 lyžicami vody. Do vychladnutej cukrovej hmoty vmiešame vajce, vodu s práškom a vylejeme do mixéra. Pridáme múku, mleté oriešky, kakao, perníkové korenie a uhnetieme hladké cesto. Trúbu predhrejeme na 175 stupňov. Formu vytrieme maslom a vysypeme lupienkami. Naplníme cestom, uhladíme a dáme piecť. Pečieme 25 minút. Upečený perník pokvapkáme šťavou z pomaranča, potrieme marhuľovým lekvárom. Na ohni rozpustíme varovú čokoládu s trochou Cery a vylejeme na hviezdu a uhladíme. Nasekáme si oriešky a posypeme nimi hviezdu. Odložíme do chladu, aby čokoláda stvrdla. Perník je trochu tvrdší, ale vďaka lekváru do druhého dňa zmäkne.

17.06.2008

Podobné recepty