Zeleninový pekáč

Potrebujeme:

700 g ružičkového kelu, môže byť viac i menej, 300 g šalotky alebo obyčajnej malej cibuľky, 300 g mrkvy , 2 paštrnáky, 50 g masla, 1, 5 dl šľahačkovej smotany, 2 PL horčice, 1 PL maizeny, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, štipka strúhaného muškátového orieška, štipka mletej rasce, 1 kocka zeleninového bujónu, 40 g tvrdého strúhaného syra, 1 PL jemnej strúhanky

Ako na to:

Hlávky ružičkového kelu očistite, opláchnite a navrchu krížom mierne nakrojíme. Vsypte do vriacej vody s kockou bujónu a povarte asi 2-3 minúty (nie viac). Vyberte dierkovanou naberačkou, prelejte studenou vodou a sceďte. Postupne takto predvarte aj očistenú mrkvu a paštrnák, všetko pokrájané na hrubšie hranolčeky. Vývar odložte. Cibuľku očistite, väčšiu prekrojte na polovice, menšiu nechajte celú a opražte v panvici na masle do zlatista. Kúsok masla nechajte na vymastenie pekáča, vsypte doň pripravenú zeleninu a opraženú cibuľku. Posoľte, ochuťte koreninami, polejte smotanou vymiešanou s horčicou, maizenou a troškou vývaru. Opatrne premiešajte, navrchu ešte roztrúste syr so strúhankou a vo vyhriatej rúre zapečte tak, aby zelenina bola chutná, nesmie sa však rozpadávať.

13.04.2006

Podobné recepty