Karfiolovo - brokolicové duo
1 väčšia hlávka karfiolu, 1 väčšia hlávka brokolice, 2 tégliky bieleho smotanového jogurtu (kyslej smotany), 3 vajcia, 1 ČL rasce, soľ, 1 ČL karí korenia, 1 PL horčice, 1 kocku zeleninového bujónu, 40 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra, 2 PL oleja, 60 g prerastenej oravskej slaninky, trochu strúhanky
Ako na to:Karfiol a brokolicu umyte, rozoberte na stredne veľké ružičky a dajte nakrátko predvariť do posolenej vody s kockou bujónu. Najprv karfiol, potom brokolicu. Vyberte a nechajte na site odkvapkať. Pekáč vymastite časťou oleja, posypte strúhankou, striedavo poukladajte ružice karfiolu a brokolice a posypte rascou. Vajíčka rozšľahajte s jogurtom alebo so smotanou, s horčicou, karí, trochou vývaru a posoľte. Zalejte karfiolovo-brokolicové duo a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pred dopečením posypte ešte nadrobno pokrájanou slaninkou opraženou na zvyšnom oleji, alebo len pofŕkame olejom a posypte strúhaným syrom.
TIP: Túto špecialitu vynikajúco doplní príloha z paradajok, ktoré pokrájajte na kolieska, pofŕkajte olivovým olejom, posoľte, posypte čerstvo zomletým čiernym korením a bazalkou.