Sedliacke fondue
1 bochník guľatého chleba, 1 kyslá smotana, 1 balíček taveného syru, 1 zelená paprika, 350 - 400 g mäsitej oravskej slaninky, čierne korenie, soľ
Ako na to:Oravskú slaninku si nakrájame na kocky veľkosti asi 7 mm x 7 mm a opražíme na panvici. Precedíme slaninku od vytopenej masti a obidvoje odložíme. V miske zmiešame kyslú smotanu, tavený syr, nakrájanú papriku na kocky a slaninku. Dochutíme soľou a korením. Chlieb rozrežeme vo vrchnej časti, aby mu ostal "klobúčik". Vnútro chleba vyrežeme. Takto pripravený bochník oblejeme zvnútra aj zvonku troškou vytopenej masti zo slaninky. Naplníme pripravenou zmesou. Uložíme do stredu veľkého plechu a poukladáme vedľa cez celý plech nakrájané striedky z chleba( musia byť nakrájané na väčšie časti). Tiež ich oblejeme vytopenou masťou. Dáme do vyhriatej rúry na cca 200 stupňov zapekať. Zapekáme asi 10 minút. Pred koncom zakryjeme aj vrchnákom od chleba, ktorý tiež potrieme masťou. Hotové jedlo sa môže konzumovať naberaním s opečenými chrumkavými striedkami.