Kysnutý koláč bez kysnutia
1 kg polohrubej múky, 3 dcl oleja, 3 vajcia, 1 kocka kvasníc, 1 prášok do pečiva, štipka soli, trošku cukru do kvásku, mlieko na kvások cca 2 dcl
Ako na to:Pripravíme kvások - vlažné mlieko, kvasnice, soľ a cukor. Do preosiatej múky vylejeme nakysnutý kvások s olejom a vajíčkami. Cesto vymiesime. Je možné,že sa bude trošku lepiť, vVtedy si treba potrieť ruky olejom. Vytvarujeme koláč môžu byť buchty, koláč s posýpkou, ovocný koláč, akýkoľvek koláč kde je základ kysnuté cesto. Pred vložením do vyhriatej rúry ho treba potrieť olejom. Pečieme do doby keď bude koláč zlatý, cca 35-40 min, pri teplote 180 stupňov. Po vytiahnutí z rúry treba opäť potrieť olejom.