Čokoládová saláma
250 g Hery, 4 balíky gumových cukríkov posypané cukrom (oskarky), 7-8 balení keksíkov alebo aj čokoládových kaveniek, 5 čokolád na varenie, 50 g nasekaných orechov (príp. mandlí)
Ako na to:Orechy, oskarky a keksíky (kavenky) dáme spolu do jednej misy. Vo väčšom hrnci rozpustíme celú heru a všetky čokolády a miešame, až kým z toho nebude tekutá hmota (čokoláda). Potom pomaly pridávame oskarky, keksíky a orechy. Spolu poriadne premiešame, kým z toho nie je celá hnedá hmota.
Zabalíme buď do alobalu alebo do špeciálne vytvoreného črievka z mikroténu s polomerom asi 1 cm (v črievku sa hmota vytvaruje do tvaru salámy. Ak radšej použijete alobal treba to poriadne zatočiť, aby to malo taký tvar ako saláma). Necháme vychladnúť na balkóne asi tak 20 min, a potom môžeme preložiť do chladničky. Nakrájame na 3-5 mm koliečka a podávame.