Zahýbanica
500 g polohrubej múky, 0,25 l mlieka, 5 lyžíc rastlinného oleja, 100 g bravčovej alebo husacej masti, 1 žĺtok, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 lyžica mletej červenej papriky, pol PL mletého čierneho korenia, soľ
Kvások: 40 g čerstvých kvasníc, 1 dcl mlieka, cukor
Do preosiatej múky pridáme kvások, v mlieku rozmiešaný žĺtok, pridáme cukor, rastlinný olej a trochu soli. Všetko spolu vymiešame a necháme na teplom mieste odstáť asi hodinu. Potom cesto vytvarujeme do okrúhla, potrieme ho roztopenou masťou, posypeme soľou, paprikou a korením a preložíme. Dáme ho na vymastený plech, z vrchu ešte raz potrieme masťou, osolíme a dáme piecť. Zahýbanica sa hodí ku gulášu, restovanej pečienke, aj husacej. Výborne chutí aj s kyslou kapustou, či fazuľovou polievkou s klobáskou.