Marinované bravčové stehno
1 kg bravčového mäsa zo stehna, 80 g slaniny, 80 g tuku, 50 g múky, 1/8 l kyslej smotany (alebo hríbiky), , Marináda:, 3 diely vody, 1 diel octu, soľ, 1 cibuľa, koreňová zelenina, zrnká čierneho a nového korenia
Ako na to:Zo stehna stiahnite kožu a odrežte tučné časti. Potom uvarte marinádu, nechajte ju vychladnúť a vložte do nej mäso. Zostane v nej ležať niekoľko dní (v lete 4, v zime 8), pričom ho raz za deň obráťte.
Potom mäso vyberte, prešpikujte a na tuku a na zelenine z marinády pečte. Marinádu ohrejte a použite ju po lyžiciach na zalievanie mäsa. Ak je mäso napoly mäkké, podejte ho kyslou smotanou s rozhabarkovanou múkou a dopečte ju za neustáleho polievania marinádou.
TIP: Namiesto smotany môžete použiť hríbiky, ktoré so stehnom pečiete. V tom prípade musíte ale z omáčky odstrániť zeleninu.