Šošovicovo - gaštanový krém s údenou šunkou
200 g sušenej alebo sterilizovanej šošovice, 1 väčšia cibuľa, 1 väčšia mrkva, 1 väčší petržlen, 1 l zeleninového vývaru, 2 dcl 33%-nej smotany, 50 g masla, 40 g sterilizovaných gaštanov alebo gaštanového pyré, soľ, biele korenie, muškátový orech, bobkový list, 50 g údenej šunky, 20 g solamylu
Ako na to:Cibuľku speníme na masle, pridáme nastrúhanú zeleninu, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný muškátový orech, šošovicu a zalejeme vývarom. Zmes rozvaríme, pridáme gaštany, smotanu a zredukujeme o 1/3. Potom ju rozmixujeme, prepasírujeme a podľa potreby zahustíme solamylom. Podávame s údenou šunkou, ktorú sme asi pol hodinu sušili v rúre pri teplote 150 C.