Tokáň z kuracieho mäsa podľa
0,5 kg kuracích pŕs, 2 väčšie cibule, 50 g masti alebo oleja, 50 g údenej slaniny, 1 strúčik cesnaku, 1 KL sladkej červenej papriky, 1 PL hrubej múky, 2 zelené papriky, 2 – 3 väčšie paradajky, 0,25 l kyslej smotany, 6 rožkov z predchádzajúceho dňa, 1 dcl mlieka, soľ, petržlenovú vňať, 1 vajce, 40 g masla
Ako na to:V hrnci roztopíme slaninu, pridáme olej alebo masť a nadrobno pokrájanú cibuľu. Opražíme do zlatista, pridáme sladkú červenú papriku a mäso pokrájané na rezance. Mäso opražíme zo všetkých strán, osolíme, pridáme cesnak, mierne podlejeme a dusíme takmer do mäkka. Pridáme na rezance pokrájané papriky a olúpané a pokrájané paradajky. Všetko dusíme do mäkka, zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali hrubú múku a necháme prevrieť. 6 rožkov z predchádzajúceho dňa pokrájame na kocky, zalejeme 1 dcl mlieka a premiešame. Pridáme soľ, pokrájanú petržlenovú vňať, vajce, maslo, dobre premiešame a formujeme guľky, ktoré dobre postláčame a varíme asi 8 minút v osolenej vode. Namiesto knedle môžeme podávať s haluškami alebo cestovinami.